В тази тема ще се опитам да споделя скромния си опит в засаждането на най-разпространените и не толкова растения в нашата Родина по месеци, така, че да има поне минимален добив на истинска храна.
Започваме с месец Март - женския месец, с противоречиви температури и условия за сеитба

Първо засаждаме лекия и чудесен МАК - неизбежна добавка към всички хлебни и сладкарски изделия..Макът се засажда в края на февруари началото на март в съвсем повърхностни лехи с дълбочина 2-3 см - "на гъсто", както се казава да поникне на нива като после се проплелва. Посажда се като се пускат семента в лехата с движения на пръстите сякъш бройте пари

И да има сняг по Земята не е проблем - смело се насаждат семената и на ниски температури ...
Два три дни след честването на Баба Марта започва и същинският земеделски сезон за любителите градинари... Пролетната резитба на овощните дръвчета ще оставим за друга тема и раздел, но да не ги пропуснете - сега му е времето

Иначе пригответе семената на вечно зеления и много плододаващ грах. Периода на засаждане е между 10.03 / 1.04 . Засейте семената в редове с разстояние между тях 20 см, 5-7 см между растенията в реда на дълбочина 4-6 см. Норма на посев - 1 кг на 100кв метра.. Имайте предвид, че от 100 кв, ще похапвате грах цялото семейство целия сезон, че и за доста консрви, ще има добив

Времето тези дни се очертава топличко 10 / 11 градуса, което е чудесно за засажднаето на други фаворити на нашата трапеза - репички, магданоз, копър и пролетен чесън ( за пера ). Поради малкия размер на семаната на репичките, копъра и магданоза е прпоръчително да се посадят както мака - а именно в плитки на гъсто разположени редове, старателно завити с почва след засяването им. Имайте предвид, че копъра се саморазсажда лятно време и мястото, което му определите, той ще го превземе и няма да го даде без бой

Пролетния чесън (за пера) се сади като се правят дълбоки 4-5 см редове и отделните чесънчета са посаждат на разстояние 7-10 см едно от друго със коренчето надолу. Този чесън е подходящ за пролетни и летни салати.
Периода след 15.03 е подходящ и за засаждането на салатното цвекло (червено цвекло) и ранните моркови за консумация през юни месец. Имайте в предвид, че цвеклото изисква доста плевене и ръчна обработка, но пък резултата определно си струва. Засява се на на дълбочина 7-10 см, като разстоянието между редовете е колкото да можете да ги окопавате с мотика. За лятна консумация салатното (червеното) цвекло се изважда 60-70 дни след поникването, когато плодовете му са с диаметър 3-4 см, и се връзват на връзки.
За Март месец стига толкова... да се готви април

)