* Автор Тема: Морков - Здравословен Зеленчук  (Прочетена 2213 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

***

  • Мега Гуру
  • *******
  • ***
  • Публикации: 297
  • Репутация:
    20%
  • Държава: 00
  • Рейтинг: 205
    • www.zasei.me
*
Морков - Здравословен Зеленчук
« - 03 Април 2013, 22:34.31 »
*****
 (5)
Гласувано 7 пъти
*
  Морковът е зеленчук, който оцветява хранителното меню. Вкусен, ароматен и полезен, морковът е универсално лечебно средство и ефективен продукт за отслабване и разкрасяване. На “хранителен език” морков означава здраве, свежест и красота.
   Mорков - по-добрият зеленчук Морковът (Daucus carota) е кореноплоден зеленчук от семейство Сенникоцветни. Появява се преди около 5000 години в централна Азия, след което е разпространен в Средиземноморието, Африка, Америка и Австралия. Съществуват над 60 вида моркови в различни цветове, като в началото били черни, зелени, розови, лилави, жълти и бели, но не и оранжеви. Оранжевият морков е култивиран от холандски градинари през 16-ти век.
   В Древен Рим морковът е възприеман като афродизиак, по време на Втората световна война произвеждат бонбони и други сладки неща от моркови, а американският морковен сладкиш е направо божествен.

   Морков – хранителни качества
Морковът е изключително богат на бета-каротин (провитамин А) – 17 мг/100 г, витамини В1, В2, РР и С, минерали (желязо, фосфор, калций, калий, магнезий, йод, мед, кобалт), пектин, лецитин, целулоза, ензими, етерични масла, малко незаменими аминокиселини и фитонциди.
   Една чаша фреш или нектар от моркови осигурява необходимата дневна доза от провитамин А на организма. Много хора избягват да консумират моркови, защото мислят, че кожата им ще се пигментира в оранжево, но за да се случи това, трябва да пиете над половин литър сок дневно поне 5 дни.
Хранителни стойности в 100 г моркови: 41 ккал; 0,4 г мазнини; 0,6 г белтъчини; 8 г въглехидрати

   Морков – здравословни качества
Благодарение на високото съдържание на бета-каротин (силен антиоксидант), морковът подобрява зрението, предпазва от сърдечносъдови, ракови и възпалителни заболявания. 
    Съдържащите се витамини А и С в моркова подсилват имунитета, а витамините от групата В подобряват паметта и концентрацията, борят се със стреса и анемията.
    Морковът е богат на калий, който нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове. Освен това е полезен за страдащите от бъбречнокаменна болест.
    Йодът, съдържащ се в морковите, помага при проблеми с щитовидната жлеза.   
    Сокът от моркови е чудесно лактогонно средство (увеличава кърмата).
Морковът е най-добрият естествен разкрасител. Еднакво ефективно се справя с проблемите на сухата и мазната кожа, предпазва я от стареене и вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, тонизира, изглажда и стяга кожата, като забавя появата на бръчки. Морковът подобрява също състоянието на ноктите и косата.   

   Морков в диетата
Целулозата в морковите подобрява храносмилането и перисталтиката, освобождава тялото от токсините и така помага за отслабване. Морковът присъства като съставка на почти всички диети.

 

Категории

zasei.me © 2017