* Автор Тема: ГМО и Е-тата в Храната Ни  (Прочетена 1867 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

***

  • ViP
  • *****
  • ***
  • Публикации: 25
  • Репутация:
    0%
  • Държава: 00
  • Рейтинг: 45
*
ГМО и Е-тата в Храната Ни
« - 04 Април 2013, 18:16.39 »
*****
 (5)
Гласувано 8 пъти
*
Какво са Е-тата?
  Добавките към храните, често наричани от хората “Е-та”, са вещества от натурален или изкуствен произход, които обикновено не се използват самостоятелно. Включват се в състава на храната или като преобладаваща съставка при производство на храни. Независимо от това дали имат хранителни свойства, се добавят по технологични съображения към храната при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението и остават като нейна съставка, дори и в променена форма.

Защо се използват Е-та?
За да е храната ни:
 ● с по-привлекатен вид
 ● с по-дълъг срок на годност
 ● с еднаква консистенция
 ● с по-неустоим вкус
 ● по-евтина...
повече...

     ... или с други думи казано
Е-тата:
 ● допринасят за “изхранване” на нарастващото световно население
 ● спомагат за урбанизацията
 ● увеличават печалбите на хранително-вкусовата промишленост

     Видове Е-та според наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (от 2010 г.са “хранителни добавки”)
     ● Оцветители (E100-E181)
     ● Консерванти (E200-E290)
     ● Киселини, антиоксиданти (Е296-Е385)
     ● Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
     ● Минерални соли, омекотители (Е500-Е585)
     ● Овкусители (Е620-Е640)
     ● Разни (E900-E1520)

     Оцветители (E100-E181)
Употреба:
 ● заместване на естествени пигменти
 ● повишаване атрактивността на хранителните продукти
Дозировка:
 ● Голяма част са забранени в Скандинавските страни, Германия, Белгия, Холандия в дози над 0.1 % спрямо общото тегло на готовия продукт
     Избягвайте Е102, Е103, Е105, Е110, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153, Е171-173

     Консерванти (Е200-Е290)
Употреба:
 ● предотвратяват развалянето на храните чрез подтискане на гнилостните бактерии и предотвратяването на растежа им
Видове консерванти:
 ● антимикробни
 ● антиооксидантни
 ● предпазващи покафеняването на продуктите
Дозировка:
Относително безвредни
 ● да не надвишават 0.2% от теглото на продукта
 ● липсва контрол, а е и проблемно точното определяне
     Избягвайте Е210, Е211, Е213-217, Е221-226, Е230, Е231, Е232, Е239, Е240

     Киселини, антиоксиданти (Е296-Е385)
Употреба:
 ● предотвратяват окислителните процеси в храните
Видове антиоксиданти:
 ● природни и синтетични овкусители
 ● ароматично-вкусови стабилизатори
 ● подпомагат смесването на веществата в храните
Дозировка:
 ● КН, голяма част за безвредни и с природен произход
     Избягвайте Е311-313, Е320, Е322, Е338-341, Е370, Е380

     Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
Употреба:
 ● сгъстяване на храните
 ● стабилизирането им за по-дълъг срок на годност
 ● подсладители
 ● “улавят” водата и така се спомага продажбата на вода вместо на хранителни вещества
Произход:
 ● тропически растения
 ● водорасли
 ● петролни субпродукти
     Избягвайте E407 ,E418, E420, Е447, Е450, Е453, Е456, Е461-466

     Минерални соли (Е500-Е585)
Употреба:
 ● регулиране киселинността на средата
 ● За регулиране на превръщането на протеините в храната в дисперсна форма, като по-този начин хомогенно разпределят мазнините
Дозировка:
 ● обикновенно е КН (колкото е необходимо)- термин използван в наредбата за много вещества, който означава “необходими за постигането на определена технологична цел в съответсвие с ДПП и които не надвишават пределно допустимите нива на влагане"
     Избягвайте Е503, Е510-Е513, Е540-Е545, Е553, E556, Е576

     Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)
Употреба:
 ● усилват вкуса, без да имат собсвен вкус
 ● Мононатриевия глутамат е “овкусител”, сол на иначе полезната глутаминова киселина – влияе на невроните и нервната система, механизма им на действие е съсредоточен върху нея.
Дозировка
 ● КН според наредбата или 500мг /кг продукт в зависимост от агента
     Избягвайте Е620-625, Е626-Е636

     РАЗНИ (Е900-Е1520)
Употреба:
 ● овлажнители
 ● подсладители
 ● източници на скорбяла
 ● стабилизатори на алкохолни продукти
 ● антиоксиданти на брашната
Произход:
 ● силиконови производни
 ● агенти извлечени от растенията и насекоми
 ● животински субпродукти
 ● железни руди и др.
     Избягвайте Е903, Е907,Е 924, Е 927-928, Е951-954, Е1505


     Доказано вредните Е-та
Е102 - Татразин
Е110 - Сънсен Жълто
Е123 - Амарант
Е151 - Брилянтно черно
Е210 - Бензоена киселина
Е212 - Калиев бензоат
Е213 - Калциев бензоат
Е216 - Парабен
Е220 - Серен диоксид
Е221 - Натриев сулфит
Е223 - Натриев метабисулфит
Е226 - Калциев сулфит
Е249 - Калиев нитрат
Е320 - Бутихидроксианизол (ВНА)
Е621 - Мононатриев глутамат
Е951 - Аспартам
Е954 - Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли


     Безвредни Е-та
Е 330 - Лимонена киселина
Е 300 - Аскорбинова киселина (Витамин С)
Е 414 - Гума арабика
Е 414 - Ксантан гума
Е 440 - Пектин (ябълков )
Е 270 - Млечна киселина
Е 296 - Яблъчна киселина
Е 460 - Целулоза
Е 500 - Натриев карбонат
Е 578 - Калциев глюконат
Е 1404 - Нишесте



     Куриози, които Е-тата позволяват
 ● 1.5 кг месо в 80 кг кремвирши
 ● 5% сирене в пълнежа за замразени банички
 ● 250 г какао в 120 кг “шоколадова” глазура
 ● “Сладкиши-кексове” Мъфини без брашно в тях –съставени само от ензими, изкуствени протеини, овлажнители, набухватели, овкусители


гл. ас. Калин Тодоров, PhD

 

Категории

zasei.me © 2017