* Автор Тема: Как да Избягваме Вредните Храни  (Прочетена 1618 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

***

  • ViP
  • *****
  • ***
  • Публикации: 25
  • Репутация:
    0%
  • Държава: 00
  • Рейтинг: 45
*
Как да Избягваме Вредните Храни
« - 07 Април 2013, 22:01.41 »
*****
 (5)
Гласувано 8 пъти
Как да избягваме вредните храни?

Като избягваме храните, които:
 ● съдържат долупосочените Е-та
 ● имат дълъг срок на годност
 ● са на големи “промоции” в търговските вериги

Типове продукти, които да избягваме:
 ● кроасани, кремвирши, зрънчо, чипсове, мъфини, съмнително евтини газирани напитки с голям брой Е-та
 ● всички продукти с два реда Е-та в състава си

     Какво е ГМО?
  Генетично модифицирани организми (ГМО) са организми, чийто генетичен материал е изменен чрез техниките на генното инженерство. С помощта на тази технология ДНК молекули от различни организми се комбинират “ин витро” в една молекула, за да се създаде нов ген, който след това се прехвърля в целевия организъм и му придава нови свойства.

     Видове ГМО за масово директно потребление:
 ● Вид 1 : ГМ култури, които са резистентни към определени хербициди или вредители.
Това са главно соя, памук, маслодайна рапица, царевица. Целта е да се улесни управлението на плевелите и вредителите.
 ● Вид 2 : ГМ култури целящи по-високи добиви, подобряване на качеството и хранителната стойност, по-високи нива на есенциални мастни киселини или витамини, отстраняване на алергени и др. „Фармацевтични” трансгенни растения, от които се произвеждат фармацевтични продукти като ваксини, терапевтични протеини и др.

    Къде са проблемите с ГМО?
 ● Непредсказуемост на генните комбинации.
 ● Липсата на целенасочени изследвания, които да обхващат дълъг период от време.
 ● Нестабилността на ГМ организми – възможни мутации, водещи до опасни протеини.
 ● Създаване на организми устойчиви към антибиотици.
 ● Алергична реакция на консуматора към несвойствени белъците, произведени в ГМО
 ● В ГМ царевицата има протеини на бактерии
 ● В ГМ картофите – протеини на вируси
 ● В ГМ доматите – рибни протеини
 ● По-ниски добиви (понякога) – например ГМ соя

     Полезни ГМО?
   Естествено изолираните бактериални щамове свръхпродуценти се използват за производството на незаменими аминокиселени, чрез включване на “плазмид” в клетките им. Тези аминокиселини се влагат във фуражи на животни, отглеждани за месо, т.е. има една бариера от организми преди които консумират продукта от ГМО и едва след това използваните за техния метаболизъм аминокиселени служат за прехрана на човека

     Законодателна рамка за ГМО
   Пускането на пазара на генетично модифицирана храна, ГМО за използване във или като храна или храна, съдържаща съставки, произведени от ГМО, се извършва само след получаване на разрешение от Европейската комисия по реда на Регламент 1829/2003 на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз и при спазване на съответните условия, определени в разрешението.
   За получаване на разрешение лицето, което желае да пусне на пазара генетично модифицирана храна, ГМО за използване във или като храна или храна, съдържаща съставки, произведени от ГМО, подава писмено заявление в Министерството на здравеопазването.

     Етикиране на продукти от ГМО
   Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните все още не са изготвили наредба за етикетиране на храните със съдържание на ГМО над 0,9%. Не е ясно какви ще са нормите, както и кой и как ще контролира декларираното от производителите.
   Фуражи съдържащи ГМ-растения или части от ГМ-микроорганизми трябва да бъдат обозначени върху етикета.

     Изводи
 ● ГМО са полезни, ако се използват за синтеза на вещества синтезирани от организама по “рождение”.
 ● ГМО не могат да се докажат в количества под 0.9% в храните.
 ● ГМО са недоказуеми, ако са част от субпродукти в храните, където никой не ги търси като чужди агенти и съставки.
 ● ГМО земеделските култури са преобладаващо икономически неефективни, опасни за човешкия вид и непредвидими като ефект върху организмите, които ги поглъщат.
 ● Да се избягват големите корпоративни производители на ГМО растения за директен посев.

     Как да избегнем ГМО в храната?

     Възможни решения:
 ● Отглеждането на храна със собствени усилия.
 ● Участие в кооператив за солидарно земеделие.
 ● Създаване на трайни взаимоотношения с надеждни земеделски производители.
 ● Закупуване на биохрани.
 ● Съвместна работа с МОСВ и МЗХ, за създаване и прилагане на адекватна нормативна база, която да гарантира коректно обозначаване на наличие на ГМО в храните.

 гл. ас. Калин Тодоров, PhD

 

Категории

zasei.me © 2017