* Автор Тема: Цикория - Chicory  (Прочетена 1757 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

***

  • Администратор
  • *****
  • ***
  • Публикации: 21
  • Репутация:
    0%
  • Държава: 00
  • Рейтинг: 211
    • www.zasei.me
*
Цикория - Chicory
« - 04 Октомври 2014, 05:31.47 »
*****
 (5)
Гласувано 7 пъти
"Цикория"
  Цикория или още позната като Синя Жлъчка, е многогодишно тревисто растение, наподобяващо Глухарче. Затова в някой случаи е наричано и Синьо Глухарче.  През първата година от засаждането образува кореноплодно с листна розетка, а през втората - цветоносно стебло със сини цветове. Известна е с наименованието "изплашен зеленчук", защото има крехка структура, съставена от деликатни и бледи листа. Цветовете са светлосини (рядко бели или розови). Различават се няколко вида Цикория, но за всички е валидно това, че растат в тъмнина и не им е нужна почти никаква слънчева светлина. Поради тази причина в миналото са третирали Цикорията като "нечисто растение" и често я прилагали за правенето на черна магия. Познати са няколко вида Цикория, които са с изявени кулинарни и полезни стойности.
  * Белгийска Цикория – тя е доста популярна, като се характеризира с дребна и издължена форма, наподобяваща пура. Има характерния леко горчив, но много приятен вкус.
  * Къдрава Цикория – същата е много хрупкава, слабо горчива и с по-накъдрени зелени листа.
  * Червена италианска Цикория "Радикио" (Radicchio) – много популярен вид Цикория с характерен червеникав цвят. Има няколко разновидности на ''Радикио'' – по-кръгли и по-продълговати, но всички се радват на голяма кулинарна почит заради добрия вкус. На външен вид тази Цикория прилича на червено зеле, но вкусът й е по-нагарчащ.
  С доказани от хилядолетия здравословни ползи, Цикорията е храна, която днес се прилага за профилактика и подобряване на функциите на храносмилателните органи (особено при преяждане и разстройство), а освен това оказва очистващо действие на кръвта и подсилва организма при простуда. Освен полезна за стомаха, Цикорията е добра и за сърцето. Ако редовно хапвате от този полезен листен зеленчук, ще неутрализирате вредните влияния на алкохола и мазните храни. Отварата от Цикория е в състояние да понижи стреса и да успокои нервната система. За хора, които искат да свалят килограми, диетата, включваща Цикория, е изключително подходяща и енергизираща.
  Цикорията е деликатен листен зеленчук, при избора на който, трябва да сте доста внимателни. Търсете малки, светли и компактни глави Цикория. Внимателно съблюдавайте дали върховете на листата са светложълти, защото те са доста по-добри от Цикорията, която има кафяви или зелени върхове. За да запазите хрупкавата структура на листата от Цикория, е желателно да съхранявате Цикорията не повече от 3-4 дни в хладилник.
  Този зеленчук е богат на калций, фосфор, желязо, магнезий, витамините A1, B1, B2, C, E, а също така е удачен продукт за стимулиране на апетита и се препоръчва при хора с диабет.
  Най-напред Цикорията е била отглеждана по крайбрежието на Средиземно море и Южна Азия, а в Европа се разпространява по-масово през 16 век. Освен това тя е била консумирана още от древните египетски и римски воини, които пълноценно се възползвали от хранителните и лечебните й качества. Листата на Цикорията са ядливи и богати на хранителни вещества, също като на Глухарчето, но по-горчиви. Не е изненадващо, че Цикорията е основен източник на нектар за пчелите в началото на есента, но меда от нея е с горчив привкус.
  Интересен факт е, че Цикорията се използва за получаването на популярната Инка, която е заместител на кафето.
     Един скромен подарък за всички фенове на доброто кафе. Рецепта за Инка:
Наберете корени от Цикория, за предпочитане през есента, защото тогава са най-големи. Почистете ги добре от пръстта. Нарежете корените грубо на около 2-3см. кубчета. Запечете ги във фурна на 180ºC за около 1 час, или до придобиване на кехлибарено-златист цвят. Разбърквайте от време на време. Смелете вече запечените корени в мелничка или блендер до едрост според предпочитанията ви и използвайте като стандартно кафе. Приблизително 1 чаена лъжичка и половина за една чаша.

      Консумирайте само и единствено с удоволствие! O0


 

Категории

zasei.me © 2017