Това са декоративни шарани създадени в продължение на 200-300 годи селекция. Ето повече инфо:
Koi, или по-специално “nishikigoi” ([niɕikigoi], “брокатен шаран”), са декоративен и опитомен вариант на разпространения вид Cyprinus carpio. Смята се, че произхождат от Източна Азия, Арал, Черно и Каспийско море. Най – ранните представители на Кои са открити в Китай,а са били разпространени най – вече в Япония. Декоративното отглеждане на шарани е процъфтявало по време на китайската династия Цин и периода Yayoi в Япония. Те са близко свързани със златните рибки и всъщност начинът на отглеждане и орнаментацията им са станали доста еднакви – най-вероятно в следствие на усилията на Японците към съревнование.
Според традициите Кои, както и татуировките, изобразяващи Кои, носят късмет.
Кои
Думата “кои” е Японска. Тя обозначава както обикновения сив шаран, така и неговите наситено оцветени разновидности. Омоним на Кои обозначава “любов, привързаност” и за това в Япония Кои са символ на любовта и приятелството: един добър пример за това е краткият разказ “Кои – сан” на Мукода Кунико.
Въпреки че за шарани с различно оцветяване се споменава за първи път в книга от IV в. от китайската династия Дзин, отглеждането на Кои става популярно през 19в. в префектура Ниигата, Япония. Фермери, отглеждащи ориз, забелязали, че някои шарани са по – оцветени от други, започнали да ги улавят и отглеждат. До началото на 20в. вече били установени няколко различни окраски, най – прочута от които била червено – бялата Кохаку. Външният свят не допускал степента на развитие чак до 1914, когато Кои от Ниигата за първи път за показани на ежегодното изложение в Токио. Тогава интересът към Кои залял цяла Япония. Хобито да отглеждаш Кои се разпространило из целия свят, след като полиетиленовите торбички осигурили по-бързото и по-безопасно за рибките транспортиране. Така станало възможно Кои да бъдат транспортирани с минимални загуби. Сега Кои са разпространени в повечето магазини за домашни любимци, а някои от тях са с изключително високо качество, гарантирано от специалсти.
Различните видове Кои се отличават по оцветяване, окраска, наситеност. Призрачните Кои, селектирани през 1980, са резки хибриди между див шаран и Огон Кои, не се считат за истински Nishikigoi. Кои-Пеперуда, Дългопери Кои, Драконовият шаран също са селектирани през 1980 и са известни със своите дълги и раздиплени перки. Те са всъщност хибриди от Азиатски шаран и, както и Призрачните Кои, не се смятат за истински Nishikigoi.
Разновидности на Кои
Кои имат най – различни цветове. Някои от най – разпространените са бяло, червено, черно, жълто, синьо, кремаво.
Въпреки че вариантите са неограничени, специалистите са разграничили определен брой специфични категории, най – популярна от които е Gosanke. Категорията Gosankе селектирана от разновидностите Kohaku, Taisho Sanshoku и Showa Sanshoku.
Японските специалсти имат вековен опит и познания в отглеждането на Nishikigoi. Те знаят кои от тях ще струват стотици и кои – хиляди долари.
Най – главните наименувани видове са:
• Kohaku – Кои с бяла кожа и червена окраска
• Taisho Sanshoku (Sanke) – Кои с бяла кожа, червена и черна окраска
• Showa Sanshoku (Showa) – Кои с черна кожа, червена и черна окраска
• Tancho – Всяка Кои с единствено червено кръгче на челото. Може да бъде
Tancho Showa, Tancho Sanke, Tancho Goshiki
• Asagi – Кои със синьо по гърба и червено по коремчето
• Shusui – Частично скалирана версия на Asagi
• Bekko – Кои с бяла, червена или жълта кожа и черна окраска
• Utsurimono – черна Кои с червена, жълта или бяла окраска
• Goshiki – най-вече черна Кои с червени, бели, кафяви и сини акценти
• Ogon – Кои с един солиден цвят, обикновен или металичен, известни цветове:
червен, оранжев, платинен, жълт и кремав
• Kin Gin Rin – Кои с искрящи цветове; в превод “златно – сребърна окраска”. Има
Gin Rin разновидности на почти всеки вид Кои.
• Kawarimono (kawarigoi) – смесен тип Кои
• Doitsu – goi – немски шаран
• Koromo – Кои със чсно очертани сини ръбчета
• Hikari – Moyomono – Кои с цветни окраски върху металична основа, също Кои с
два металични цвята
• Ghost Koi – Хибрид между Ogon и див шаран. Не е Nishikigoi.
• Butterfly Koi – Дългопери версии на всички видове. Не е Nishikigoi.
Отглеждане на Кои
Разпространеният шаран е устойчив вид, такъв вид е и Кои. Кои трябва да се отглеждат в 2 до 4 галона (7,57 до 15.15 л.) вода за рибка. Тъй като Кои са студеноводни, се препоръчва дълбочината на езерцето в по-топли райони на света да е минимум 1 метър. В райони със сурова зима се препоръчва дълбочина от минимум 1.5 метра (4 ½ фута), за да не може да замръзне. Добра идея е също откритото пространство да има аерация и нагревател.
Наситените цветове на Кои ги правят изключително уязвими към хищници; Kohaku с бяла кожа са “сигнал за вечеря” в наситено тъмно зеления цвят на водата в езерцето. Сиви и сини рибарки, еноти, котки, лисици и язовци – всички те могат да унищожат рибките в езерцето. Добре конструираното езерце трябва да е достатъчно дълбоко, за да не могат рибарките и чаплите да стоят в него; също и достатъчно високо ( бел. прев. разтоянието от повърхността на водата до ръба на езерцето ), за да не могат бозайниците да ги достигат; също трябва да има и дръвчета около него, за да не е видимо за преминаващи ята. Дори може да се окаже необходимо да се сложат мрежи или заграждения от тел. Езерцето трябва да има помпа и филтрация за поддържане чистотата на водата.
Кои са всеядни риби и често ядат доста разнообразна храна, включително грах, маруля, пъпеш и други.
Храната им трябва да е балансирана, а също и достатъчно лека, за да ги кара да излизат на повърхността. Когато се хранят може да ги проверите за паразити и ранички. Кои дори могат да бъдат тренирани да се хранят от ръката Ви. През зимата храносмилането им се забавя значително и те ядат изключително малко.
Хранят се само с малко количество водорасли от дъното. Апетитът им се възвръща през пролетта, когато температурата на водата се покачи. Когато температурата падне под 10 °C, храненето, особено с протеини, трябва да се спре. В противен случай, храната в стомасите им може да се развали и да причини заболявания.
Ако се отглеждат правилно, Кои живеят около 30 – 40 години. А някои дори до 200 години.
Източник: статията е превод от Wikipedia The Free Encyclopedia
wikipedia.org